Skip to main content

Archived: Zelf geborduurde kaarten maken

Met kruissteek geborduurde kaart door Soundgirl DesignOp Pinterest zag ik een super leuk idee langs komen: zelf met kruissteek geborduurde kaarten maken. Dat wilde ik ook graag proberen. Ik had nog een hoop blanco gevouwen kaarten met envelop liggen (met kerst had ik het idee om zelf kerstkaarten te gaan maken, maar door de drukte kwam dat er niet van) dus ging ik aan de slag. Mochten jullie het ook leuk vinden om een keer te proberen: ik heb wat fotootjes gemaakt van het hele proces zodat je stap voor stap kunt zien hoe ik het aan heb gepakt.

Als eerste zocht ik een ruitjes raster wat klein genoeg was voor de kruissteek die ik wilde gebruiken. Ruitjes papier heeft vakjes van 5×5 mm (wat ik te groot vond) en het millimeter papier was op.

Ontwerp maken voor te borduren kaart door Soundgirl DesignOntwerp voor de kaart uitgewerkt op een raster in excel door Soundgirl DesignDus heb ik in Excel een pagina gemaakt met ruitjes van 3,3 x 3,3mm. Daarop ben ik vakjes gaan inkleuren tot ik een paar tekeningen had waar ik tevreden mee was. Daarna heb ik in Excel dezelfde vakjes ingekleurd, zo kreeg ik een net patroonvel.

Het ontwerp met spelden vastzetten op de kaart door Soundgirl DesignGaatjes prikken in de te borduren kaart door Soundgirl DesignVoor deze kaart koos ik het hartje uit. Het patroontje zette ik vast met twee spelden (op plekken die zowiezo doorgeprikt moesten worden) en nam een andere speld om elk hoekje van de ingevulde vierkantjes door te prikken.

De te borduren kaart met voorgeprikte gaatjes door Soundgirl DesignBorduurgaren splitsen door Soundgirl DesignToen alle hoekjes doorgeprikt waren, heb ik het patroontje er af gehaald. Voor garen heb ik rood borduurgaren gebruikt (deze bestaat uit zes draadjes in een draad), wat ik in twee draden van elk 3 draadjes heb gesplitst. Ik heb het eerst met zes draadjes geprobeerd, maar dit werd te dik en daardoor was ik niet helemaal tevreden met het eindresultaat.

Het borduurgaren vast zetten aan de achterkant door Soundgirl DesignHet borduren van de kaart door Soundgirl DesignOm te zorgen dat het borduurgaren mooi bleef zitten heb ik het met een plakbandje vast gezet op de achterkant en daarna heb ik volgens het patroon in de gaatjes de kruissteken geborduurd. Voor een mooi regelmatig uiterlijk is het belangrijk dat de bovenste schuine draad van het kruisje overal in de zelfde richting loopt.

De achterkant van het borduurwerk door Soundgirl DesignAfdekblad voor de achterkant van het borduurwerk door Soundgirl DesignHet is belangrijk dat de draden aan de achterkant zo plat mogelijk zitten, dus geen knoopjes in de draden knopen of heel vaak met je draad over hetzelfde punt gaan. Hoe vlakker de achterkant, hoe mooier het eindresultaat. Toen ik klaar was met alle kruissteken heb ik een blanco stuk papier gepakt, en even groot geknipt als de voorkant van de kaart.

Het afdekpapier over de achterkant van het borduurwerk lijmen door Soundgirl DesignDe kaart tussen twee vlakke oppervlakken onder iets zwaars laten drogen door Soundgirl DesignDeze heb ik op de achterkant over de afgewerkte draad eindjes heen geplakt met lijm. Om er voor te zorgen dat de kaart niet krom trekt of gaat bobbelen, heb ik hem tussen een stapel zware boeken gelegd om te drogen (een droogbloemen pers oid werkt ook prima).

En klaar is de zelf geborduurde kaart.

Met kruissteek geborduurde kaart door Soundgirl Design.

Borduren Diy Tutorial