Skip to main content

Sprookjesfiguren – Viltsculpturen

Ik ben gek op sprookjes. Als kind schreef ik mijn eigen verhaaltjes en kon uren lang verdwalen in boeken. Nu ik de mogelijkheid heb om sprookjes- en fantasyfiguren tot leven te wekken doe ik dat met heel veel liefde. Het is geen speelgoed voor kleine kinderen. Maar wel voor jong en oud om naar te kijken en bij weg te dromen in een magische wereld vol met kabouters, draken, bosdieren, vogels en elfjes.  Voor het maken van al mijn wezentjes gebruik ik zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals hout, wol, wolvilt linnen en katoenen stoffen. Daarnaast hergebruik ik veel materialen zoals het leer van versleten laarzen en jassen. Stof en mooie stukken broderie-kant van oude kleding. Houten ijslollie stokjes of onderdelen van spullen die anders weggegooid zouden worden. Mijn werk is te koop in mijn webshop. Daarnaast maak ik sculpturen in opdracht (neem voor meer informatie contact met me op).

Viltsculpturen

Ik vind het heerlijk om te naaldvilten. Met deze techniek kun je heel waarheidsgetrouw dierfiguren of sprookjesfiguren zoals draakjes maken. Ik begin met een frame van ijzerdraad. Hierbij kijk ik goed naar het skelet en de houding van het dier wat ik uit wil beelden. Dit frame omwikkel ik met een basis-wol en door middel van prikken met viltnaalden maak ik zo de basisvorm. Daarop naaldvilt ik de vacht, huid of veren van het te maken dier. Hiervoor gebruik ik zachte merino-wol in verschillende tinten. Het frame is gemaakt van een stevig, enigszinds buigzaam metaaldraad waardoor de houding van het dier aan te passen is. De ogen zijn van glas of glaskralen. Bij vogels maak ik de snavel vaak van ovengebakken klei (zoals sculpey of fimo) welke ik daarna met acryl beschilder in de juiste tint.

Er zijn zoveel leuke dieren om te maken. Eekhoorns, papegaaiduikers, muizen en ook draakjes zijn geweldig. Elk dier is anders, en heeft zijn eigen karakter. De dierfiguren combineer ik het liefst met kabouters of andere magische wezens.

Kabouters

Eekhoorn en kabouter Gemaakt door NooniDesignKabouters maak ik in alle soorten en maten. Het groeiende volkje bestaat inmiddels al uit heel wat mannetjes en vrouwtjes. Elk kaboutertje ziet er anders uit en heeft zijn eigen karakter. Zo is er een kleine eekhoorn met de naam Brina (wat beschermer betekent) en haar kleine kaboutervriendje Cathasaigh (wat “hij die toekijkt” betekent). Het zijn echte natuur beschermers. Ze helpen alle dieren, insecten en planten in het bos wanneer deze hulp nodig hebben. Er is een creatieve kabouter die overal met zijn neus op zit om te kijken hoe de dingen gemaakt worden. Daarna gaat hij graag zelf aan de slag om de mooiste kunstwerkjes te ontwerpen en te maken. Net als de timmerman die klaar staat met zijn gereedschap om de prachtigste meubeltjes te maken. Een vrolijk zwaaiend oud vrouwtje met omslagdoek. Een kaboutervrouwtje die met haar mand op weg is naar het bos om beukennootjes te verzamelen. De tuinmannen met kruiwagen, schep en emmer die staan te popelen om elke tuin tot een paradijsje om te toveren. En niet te vergeten de (berg)beklimmer die met zijn touw en pikhouweel probeert overal bovenop te klimmen, omdat hij zo benieuwd is naar hoe het er daar uit ziet. En regelmatig komen er nieuwe kaboutertjes bij. Wil je er een aantal zien? Je kunt ze bekijken in mijn foto overzicht. De nieuwste kabouters zijn te vinden in mijn webshop. Hier zijn ook een aantal kaarten en kalenders te koop met foto’s van het kleine volkje.