Skip to main content

Archived: Recycle – Waar ik mijn materialen vandaan haal.

Regelmatig krijg ik de vraag: “Waarvan maak jij je huisjes?”. Daarom leek het me leuk jullie een kijkje achter de schermen te geven. Ik recycle zoveel mogelijk spullen. Prima kwaliteit materiaal, dat anders bij het grof vuil terecht zou komen. En het is het ook nog eens kosten besparend. Het kost alleen best wel wat ruimte. Dit komt omdat ik graag een voorraadje heb zodat ik niet mis grijp wanneer ik iets wil maken.

Hout en kralen

Er is zoveel prima hout wat opnieuw gebruikt kan worden. Multiplex van versleten meubeltjes gebruik ik voor de basis van de huisjes en voor de muren. Triplex hergebruik ik voor de deurtjes. Houten garenklosjes worden kaboutermeubeltjes. Van kralen maak ik de voet van een lamp of een bloempot. IJslollie-stokjes en houten roerstaafjes hebben het perfecte kabouter-plank formaat. Daar maak ik dus heel veel dingen mee.

Metaal

Er zijn heel veel metalen onderdelen die hergebruikt kunnen worden. Boutjes en moeren krijgen een andere bestemming als pootjes onder een kast. Metalen labeltjes recycle ik tot (naam)bordjes. Het ringetje van een fietsventiel wordt een klopper voor aan de deur. De aluminium ribben van een koeler uit een oude computer zijn geweldig om her te gebruiken. Je kunt er kaboutergereedschap van maken zoals een schop of een bijl. Maar ook een kachel-deurtje of een kabouter servies. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Stof, touw en karton

Voor het maken van de gordijntjes en het stofferen van de meubeltjes recycle ik reststukjes stof. Dit is stof van oude kledingstukken of reststukken van naai projecten. Het karton van verpakkingen gebruik ik graag onder stof als versteviging. Zo gebruik ik bijvoorbeeld oude verpakkingen van de hagelslag of de bambix pap voor de stevige binnenkant van de kaboutermutsen en voor de zolen van kabouterschoentjes. Kartonnen gebruikte poster buizen / verzendkokers (in alle maten) zijn geweldig om torens van te maken. Het grootste formaat buis, van ongeveer 20cm, was precies goed om het ronde huisje met de uitgebreide tuin mee te maken. Verder heb ik altijd een voorraadje versnipperde eierdozen. Hiervan maak ik met behangselplak prachtige papiermaché landschappen.

 

 

Recycle