Skip to main content

Archived: Zitzak voor Thomas

Zitzak voor Thomas door Soundgirl DesignOns mannetje wordt al een hele vent en is toe aan meer meubeltjes op zijn kamertje. Een kastje voor zijn boekjes en spulletjes heb ik van een houten krat gemaakt. En nu was het tijd voor een zitplek waar hij lekker zijn boekjes kan lezen. Een zitzak leek me wel een leuke oplossing, die ik makkelijk zelf zou kunnen maken. Nou, makkelijk is dus niet het goede woord, maar het is me gelukt. Hier een korte beschrijving en wat foto’s van het eindresultaat.

Omdat Thomas nogal eens kliederig kan zijn (zoals peuters dat kunnen zijn) wilde ik de zitzak met een losse afneembare hoes maken en de vulling in een binnenzak doen. Deze heb ik gemaakt van stevige katoen (canvas achtig). Het patroon van de binnenzak en de hoes er omheen is hetzelfde, alleen heb ik de binnenhoes ongeveer 0,5 cm kleiner genaaid. Alle naden heb ik extra doorgestikt voor de stevigheid. Na het vullen van de binnenzak (met de vulling van een oude versleten big bag) heb ik hem dichtgenaaid met de naaimachine. Om te voorkomen dat de binnenzak alle kanten op draait, heb ik de punt van de binnenzak met een haakje vastgemaakt aan een lusje aan de binnenkant van de zitzakhoes.

Voor de onderste rand van de zitzak heb ik van patchwork gemaakt van allerlei gerecyclede stofjes: o.a. van 3 spijkerbroeken, 2 bloesjes waar Thomas uitgegroeid was en van zijn oude dekbedje. Zitzak onderdelen. Quilt en bodem met ritsAlles in de kleur blauw (zijn favoriete kleur, “bauw” zoals hij het zelf noemt). Het bovenste deel van de zitzak heb ik gemaakt van een reststuk jeans wat ik nog had liggen. De bodem heb ik gemaakt van een ander stuk jeans  wat ik nog had. de bodem heeft een rits in het midden die ik blind in heb gezet. De hele zitzak-hoes bestaat uit 2 lagen stof. Voor de stevigheid heb ik de hoes gevoerd met een laag ongebleekte katoen.Tussen de bodem en de zijkant van de zitzak heb ik in de naad een paspelbandje gezet (dit geeft een strakkere afwerking) in dezelfde kleur als het bias band waarmee ik de bovenrand van het patchworkdeel heb afgezet. Bovenaan de zitzak zit een lus waaraan je de zitzak makkelijk oppakt. Leuk detail is dat op twee blokken die ik uit een oud bloesje van Thomas heb gesneden de borstzakjes nog gestikt zitten. Daardoor heeft hij twee (geheime) zakjes om schatten in te bewaren. Ook de favoriete prints van dit bloesje (vrachtauto’s) zijn zichtbaar in enkele blokken.

Het formaat van de zitzak heb ik lekker royaal genomen en ik heb de zitzak voor ongeveer 2/3 gevuld met vulling. Eigenlijk is hij daardoor net iets te groot voor zo’n klein mannetje, maar zo kan hij er wel lekker lang mee vooruit. Thomas is er blij mee.

Zitzak met patchwork door Soundgirl Design

Naaien Recycle